Nawozy mineralne
Nawozy mineralne, czyli związki chemiczne lub ich mieszaniny wykorzystywane w uprawach do odżywiania roślin mają znaczący wpływ na plon. Zaletą nawozów mineralnych jest wysoka zawartość składników pokarmowych i odpowiedni skład, dzięki czemu można je łatwiej dopasować do konkretnych potrzeb produkcyjnych. Co ciekawe, pierwsze doświadczenia związane z nawozami mineralnymi przeprowadzano już w XVII wieku. Niemiecki chemik i lekarz Johann R. Glauber używał siarczanu sodu. Nawozy mineralne są powszechne w każdej profesjonalnej uprawie, używa się ich także w warunkach amatorskich.
Nawozy mineralne – jakie wyróżnia się podstawowe rodzaje?
Znana i rozpowszechniona grupa to nawozy azotowe. Dostarczają głównego składnika pokarmowego, który pobudza rośliny do wzrostu. To poniekąd nawozy wiosenne, gdyż aplikuje się je po rozpoczęciu wegetacji roślin. Często dzieli się je na dawki – wykonuje się 2-3 zabiegi. Nawozów azotowych nie można stosować jesienią zbyt późno, gdyż zaniżają wtedy mrozoodporność roślin. Na szybkość pobierania składników pokarmowych wpływ ma także forma azotu zawarta w nawozie – azotanowe działają szybciej od amonowych. Z kolei nawozy jesienne zawierają minimalną dawkę azotu (lub nie zawierają go), za to głównymi pierwiastkami pokarmowymi są potas i fosfor. Dodatkowo nawozy jesienne często wzbogacone są mikroelementami stymulującymi odporność roślin. Głównym zadaniem nawozów mineralnych stosowanych jesienią jest przygotowanie roślin w odpowiedniej kondycji do zimowego spoczynku.
Ważną grupę nawozów mineralnych stanowią nawozy wieloskładnikowe, zawierające kilka pierwiastków pokarmowych. Z reguły nawozy NPK są określane jako stymulujące wzrost i rozwój roślin, zaś nawozy z mikroelementami stymulują dodatkowo odporność roślin. To oczywiście luźna „interpretacja”, składy nawozów są złożone i warto sprawdzać opisy produktów przygotowane przez producentów.
Mineralne nawozy rolnicze – największe zalety
Za stosowaniem nawozów mineralnych przemawia przede wszystkim wydajność. Mają wysoką koncentrację związków odżywczych, makro- i mikroelementów. Dostarczanie składników pokarmowych tą metodą przyczynia się do prawidłowego rozwoju roślin. Wpływają pozytywnie na odporność roślin, dzięki czemu zwiększa się ich tolerancja na czynniki stresotwórcze, np. niskie temperatury, suszę, choroby i szkodniki. To z kolei ogranicza nakłady poniesione na środki ochrony roślin.
Bez nawozów sztucznych ciężko oczekiwać wysokiej jakości plonów. Dotyczy to faktycznie każdej branży rolniczej i ogrodniczej. Nawozy sztuczne mają ściśle określony skład i formę pierwiastków pokarmowych. Dlatego łatwo można dopasować je do konkretnego rodzaju uprawy, a nawet warunków glebowych. Dawki poszczególnych nawozów ustala się na podstawie wykonanej wcześniej analizy gleby.
Nawozy sztuczne Agrii i inne
O konieczności stosowania nawozów mineralnych raczej nie trzeba przekonywać. To podstawowy element uprawy roślin. Nawozy sztuczne zwiększają potencjał plonotwórczy danych upraw. Przy wyborze nawozów przede wszystkim zwraca się uwagę na stężenie związków pokarmowych, ich formę, proporcje i postać. Znaczenie może mieć także reputacja producenta. Pod tym względem Agrii Polska – to najwyższa półka. Agrii należy do czołowych producentów nawozów. Na stronie dostępne są także produkty od innych, rzetelnych firm.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.