Jak zadbać o ochronę fungicydową pomidora w uprawie polowej?

16.12.2024
Baza wiedzy

Pomidor jest rośliną często atakowaną przez choroby, dlatego jego uprawa wymaga stworzenia warunków minimalizujących ryzyko infekcji oraz intensywnej ochrony fungicydowej. Celem tych działań jest ochrona wysokości plonu i zapewnienie jego wysokiej jakości. Ochrona pomidorów przed chorobami musi bowiem gwarantować zarówno rentowność uprawy, jak i bezpieczeństwo konsumentów. Przyjrzyjmy się zatem kluczowym wyzwaniom w tym zakresie.

Choroby grzybowe pomidora

Choroby pomidorów są największym zagrożeniem dla tej uprawy. Dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by ograniczyć presję patogenów.  Musimy jednak mieć świadomość, jakie choroby mogą zaatakować plantację, gdyż najlepsze efekty zapewniają działania prewencyjne. Niewątpliwie do najistotniejszych agrofagów powinniśmy zaliczyć zarazę ziemniaka i alternariozę pomidora.

Zaraza ziemniaka 

Zaraza ziemniaka to choroba wywoływana przez Phytophthora infestans, która wbrew nazwie zagraża nie tylko ziemniakom. Atakuje bowiem także inne rośliny z rodziny psiankowatych, w tym właśnie pomidory. Głównym źródłem infekcji są zakażone ziemniaki, jednak oospory tego patogenu mogą zimować także w glebie.

W uprawie polowej choroba atakuje rośliny na ogół pod koniec lipca i w sierpniu. Rozwojowi infekcji sprzyjają temperatury poniżej 15°C i duża wilgotność. Pierwsze objawy zarazy ziemniaka na pomidorach to szare nekrotyczne plamy na liściach, które z czasem zmieniają barwę na zielonobrunatną.

alternarioza pomidoraAlternarioza pomidora

Sprawca alternariozy pomidora, grzyb Alternaria solani atakuje pomidory i inne rośliny psiankowate. Infekcja może pochodzić z resztek chorych roślin pozostających na powierzchni gleby lub zakażonych nasion. W trakcie wegetacji zarodniki konidialne tego grzyba mogą przenosić się z wiatrem i wodą.

Choroba rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza przy temperaturze przekraczającej 25°C. Objawy alternariozy pomidora pojawiają się od połowy czerwca jako ciemnobrunatne suche plamki niekiedy otoczone żółtą obwódką.

Zwalczanie chorób pomidora

Jak wspomnieliśmy na wstępie choroby grzybowe pomidora, stanowią istotne zagrożenie dla uprawy. Z tego względu powinniśmy sięgnąć po wszystkie dostępne metody, by ograniczyć ich występowanie. W pierwszej kolejności należy wykorzystać praktyki integrowanej ochrony pomidora, do których należą: czteroletnia przerwa w uprawie pomidora na tym samym stanowisku i unikanie lokalizowania plantacji w sąsiedztwie ziemniaków.

Ważnym elementem niechemicznego ograniczania chorób pomidorów jest odpowiednia metoda nawadniania pól. Deszczowanie roślin istotnie zwiększa ryzyko infekcji, dlatego zaleca się nawadnianie kropelkowe. Także dobór odmian pomidorów o podwyższonej tolerancji na choroby jest ważnym elementem ograniczania presji patogenów chorobotwórczych.

Dla zapewnienia pomidorom pełnej ochrony przed chorobami grzybowymi konieczne jest również stosowanie fungicydów. Jest to kluczowy komponent strategii ochrony, bez którego nie sposób wyobrazić sobie osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów uprawy.

Kiedy stosować środki grzybobójcze do pomidorów?

Chemiczne zwalczanie chorób pomidorów w uprawie polowej jest nieodzowną składową ochrony roślin. Jednak także w tym wypadku najlepiej postawić na działania wyprzedzające, czyli stosować fungicydy na pomidory zapobiegawczo, jeszcze przed wystąpieniem objawów chorób na roślinach. Uzasadnieniem do wykonania zabiegu fungicydowego jest wynik oceny ryzyka wystąpienia infekcji.

Nie wyłącza to oczywiście konieczności regularnego monitorowania plantacji i interwencyjnego stosowania środków grzybobójczych na pomidory. Oprysk należy przeprowadzić jak najszybciej, czyli po zauważeniu pierwszych objawów choroby na roślinach. Zabieg należy wykonać także w wypadku wystąpienia symptomów chorób na sąsiednich polach.

Jaki fungicyd na pomidory zastosować?

Piastun 250 SC to fungicyd na pomidory, który doskonale wpisuje się w wyżej opisane założenia. Preparat ten zawiera dobrze znaną i cenioną substancję czynną – azoksystrobinę. Jej wysoka skuteczność w zwalczaniu szerokiego spektrum chorób grzybowych w rożnorodnych uprawach sprawia, że efektywność ochrony fungicydowej z zastosowaniem tej substancji nie budzi najmniejszych wątpliwości. Dlatego jest to rozwiązanie chętnie wybierane przez plantatorów. 

Fungicyd Piastun 250 SC możemy zastosować w polowej uprawie pomidora trzykrotnie w ciągu jednego sezonu, co pozwala na zapewnienie roślinom należytej ochrony. Środek ten aplikujemy zapobiegawczo lub interwencyjnie w dawce 0,8 l/ha pamiętając o dostosowaniu ilości wody użytej do wykonania zabiegu do etapu rozwoju roślin, kluczowe jest bowiem dokładne pokrycie ich cieczą roboczą.

Środek ten skutecznie zwalcza alternariozę pomidora i zarazę ziemniaka w uprawie polowej pomidorów od początku rozwoju pędów bocznych do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 21–89).

Udostepnij wpis na:
ZARZĄDZAJ PLIKAMI COOKIE
Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej