Jak zadbać o ochronę fungicydową pomidora w uprawie polowej?
Pomidor jest rośliną często atakowaną przez choroby, dlatego jego uprawa wymaga stworzenia warunków minimalizujących ryzyko infekcji oraz intensywnej ochrony fungicydowej. Celem tych działań jest ochrona wysokości plonu i zapewnienie jego wysokiej jakości. Ochrona pomidorów przed chorobami musi bowiem gwarantować zarówno rentowność uprawy, jak i bezpieczeństwo konsumentów. Przyjrzyjmy się zatem kluczowym wyzwaniom w tym zakresie.
Choroby grzybowe pomidora
Choroby pomidorów są największym zagrożeniem dla tej uprawy. Dlatego powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by ograniczyć presję patogenów. Musimy jednak mieć świadomość, jakie choroby mogą zaatakować plantację, gdyż najlepsze efekty zapewniają działania prewencyjne. Niewątpliwie do najistotniejszych agrofagów powinniśmy zaliczyć zarazę ziemniaka i alternariozę pomidora.
Zaraza ziemniaka
Zaraza ziemniaka to choroba wywoływana przez Phytophthora infestans, która wbrew nazwie zagraża nie tylko ziemniakom. Atakuje bowiem także inne rośliny z rodziny psiankowatych, w tym właśnie pomidory. Głównym źródłem infekcji są zakażone ziemniaki, jednak oospory tego patogenu mogą zimować także w glebie.
W uprawie polowej choroba atakuje rośliny na ogół pod koniec lipca i w sierpniu. Rozwojowi infekcji sprzyjają temperatury poniżej 15°C i duża wilgotność. Pierwsze objawy zarazy ziemniaka na pomidorach to szare nekrotyczne plamy na liściach, które z czasem zmieniają barwę na zielonobrunatną.
Alternarioza pomidora
Sprawca alternariozy pomidora, grzyb Alternaria solani atakuje pomidory i inne rośliny psiankowate. Infekcja może pochodzić z resztek chorych roślin pozostających na powierzchni gleby lub zakażonych nasion. W trakcie wegetacji zarodniki konidialne tego grzyba mogą przenosić się z wiatrem i wodą.
Choroba rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności powietrza przy temperaturze przekraczającej 25°C. Objawy alternariozy pomidora pojawiają się od połowy czerwca jako ciemnobrunatne suche plamki niekiedy otoczone żółtą obwódką.
Zwalczanie chorób pomidora
Jak wspomnieliśmy na wstępie choroby grzybowe pomidora, stanowią istotne zagrożenie dla uprawy. Z tego względu powinniśmy sięgnąć po wszystkie dostępne metody, by ograniczyć ich występowanie. W pierwszej kolejności należy wykorzystać praktyki integrowanej ochrony pomidora, do których należą: czteroletnia przerwa w uprawie pomidora na tym samym stanowisku i unikanie lokalizowania plantacji w sąsiedztwie ziemniaków.
Ważnym elementem niechemicznego ograniczania chorób pomidorów jest odpowiednia metoda nawadniania pól. Deszczowanie roślin istotnie zwiększa ryzyko infekcji, dlatego zaleca się nawadnianie kropelkowe. Także dobór odmian pomidorów o podwyższonej tolerancji na choroby jest ważnym elementem ograniczania presji patogenów chorobotwórczych.
Dla zapewnienia pomidorom pełnej ochrony przed chorobami grzybowymi konieczne jest również stosowanie fungicydów. Jest to kluczowy komponent strategii ochrony, bez którego nie sposób wyobrazić sobie osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów uprawy.
Kiedy stosować środki grzybobójcze do pomidorów?
Chemiczne zwalczanie chorób pomidorów w uprawie polowej jest nieodzowną składową ochrony roślin. Jednak także w tym wypadku najlepiej postawić na działania wyprzedzające, czyli stosować fungicydy na pomidory zapobiegawczo, jeszcze przed wystąpieniem objawów chorób na roślinach. Uzasadnieniem do wykonania zabiegu fungicydowego jest wynik oceny ryzyka wystąpienia infekcji.
Nie wyłącza to oczywiście konieczności regularnego monitorowania plantacji i interwencyjnego stosowania środków grzybobójczych na pomidory. Oprysk należy przeprowadzić jak najszybciej, czyli po zauważeniu pierwszych objawów choroby na roślinach. Zabieg należy wykonać także w wypadku wystąpienia symptomów chorób na sąsiednich polach.
Jaki fungicyd na pomidory zastosować?
Piastun 250 SC to fungicyd na pomidory, który doskonale wpisuje się w wyżej opisane założenia. Preparat ten zawiera dobrze znaną i cenioną substancję czynną – azoksystrobinę. Jej wysoka skuteczność w zwalczaniu szerokiego spektrum chorób grzybowych w rożnorodnych uprawach sprawia, że efektywność ochrony fungicydowej z zastosowaniem tej substancji nie budzi najmniejszych wątpliwości. Dlatego jest to rozwiązanie chętnie wybierane przez plantatorów.
Fungicyd Piastun 250 SC możemy zastosować w polowej uprawie pomidora trzykrotnie w ciągu jednego sezonu, co pozwala na zapewnienie roślinom należytej ochrony. Środek ten aplikujemy zapobiegawczo lub interwencyjnie w dawce 0,8 l/ha pamiętając o dostosowaniu ilości wody użytej do wykonania zabiegu do etapu rozwoju roślin, kluczowe jest bowiem dokładne pokrycie ich cieczą roboczą.
Środek ten skutecznie zwalcza alternariozę pomidora i zarazę ziemniaka w uprawie polowej pomidorów od początku rozwoju pędów bocznych do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 21–89).