Nasiona zbóż ozimych

Zboża ozime (oziminy) mają w Polsce bardzo duże znaczenie gospodarcze. Mają dużo wyższe wymagania od zbóż jarych i wymagają większych nakładów pracy oraz środków. Pomimo tego w ogólnym rozrachunku są bardziej opłacalne. Do prawidłowego rozwoju, tj. przejścia w kolejne fazy potrzebują okresu niskich temperatur. Jak wybierać nasiona zbóż ozimych? Na jakie gatunki warto postawić? Czym różni się uprawa w porównaniu z formami jarymi?

Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż
Pszenica oz RGT Kilimanjaro 1000 kg
Numer produktu: 10413
Pszenica oz RGT Kilimanjaro 500 kg
Numer produktu: 10414
Pszenica oz Moschus 1000 kg
Numer produktu: 13414
Pszenica oz Moschus 500 kg
Numer produktu: 13415
Pszenica oz Moschus 25 kg
Numer produktu: 13416
Pszenica oz RGT Kilimanjaro 25 kg
Numer produktu: 13426
Pszenżyt oz. Dolindo 1000 kg
Numer produktu: 15666
Pszenżyt oz. Dolindo 500 kg
Numer produktu: 15669
Pszenżyt oz. Dolindo 25 kg
Numer produktu: 15670
Pszenica oz. LG Keramik 1000 kg
Numer produktu: 16640
Pszenica oz. LG Keramik 500 kg
Numer produktu: 16641
Pszenica oz. LG Keramik 25 kg
Numer produktu: 16642
Pszenica ozima Ambicja C/1 1000kg
Numer produktu: 16806
Pszenica ozima Ambicja C/1 500kg
Numer produktu: 16807
Pszenica ozima Ambicja C/1 25kg
Numer produktu: 16808
Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż

Kwalifikowane nasiona zbóż ozimych – jakie dają korzyści?

Nasiona zbóż ozimych oferowane w Agrii charakteryzują się wysoką jakością. Mają dużą zdolność kiełkowania, są wolne od chorób i szkodników. Korzystanie z nich to pierwszy krok, by zmaksymalizować plony, i ograniczyć m.in: potencjalne problemy z chorobami. Materiał siewny zbóż ozimych pochodzący od rzetelnych producentów i dystrybutorów jest bardziej opłacalny od korzystania z nasion własnej produkcji. Pomimo wyższego kosztu początkowego końcowy wynik – wysokość i jakość plonów – jest znacznie wyższy i odczuwalny. Oczywiście nasiona zbóż powinno się zaprawiać odpowiednio dobranymi zaprawami. Stosowanie zapraw fungicydowych m.in. ogranicza występowanie groźnych chorób w początkowych fazach rozwoju, np. zgorzeli siewek.

Jak wybierać odpowiednie nasiona zbóż ozimych?

Pierwszym kryterium, na które najczęściej zwraca się uwagę jest potencjał plonotwórczy. Im jest wyższy, tym większa szansa na wysoki plon. Oczywiście należy brać pod uwagę różnorodne czynniki „ograniczające”, w tym warunki glebowe. Dlatego w niektórych sytuacjach wybór nieco mniej plennej odmiany, ale za to znoszącej słabsze typy gleb, jest rozsądniejsza. W szczególności dotyczy to zbóż o dużych wymaganiach stanowiskowych. Najlepszym przykładem jest m.in. pszenica ozima. U wszystkich zbóż ważna jest też odporność na wyleganie. Niekorzystny proces spowodowany m.in. przez burze, silne wiatry i gradobicia zmniejsza plon, a oprócz tego utrudnia zbiór. Ponadto warto sprawdzić, które odmiany nadają się do wczesnego lub opóźnionego siewu.

Kluczowe znaczenie przy doborze zbóż ozimych ma także odporność na choroby. W szczególności warto zwrócić uwagę na wirusy, których nie da się zwalczyć doraźnie (pozostaje profilaktyka). Najważniejsze choroby wirusowe zbóż to żółta karłowatość jęczmienia, żółta mozaika jęczmienia, odglebowa mozaika zbóż oraz karłowatość pszenicy. Z chorób grzybowych w uprawach występuje m.in. mączniak prawdziwy zbóż i traw, rdza brunatna, pleśń śniegowa, septorioza i fuzarioza kłosów.

Nasiona zbóż ozimych – krótka charakterystyka gatunków

W Polsce uprawia się kilka gatunków zbóż ozimych o znaczeniu gospodarczym. Wyróżnia się:

  • Pszenica ozima – jest jednym z najpopularniejszych zbóż wysiewanych w Polsce, pomimo dużych wymagań. Uprawia się ją na najlepszych glebach. Nasiona zbóż zaleca się siać na glebach kompleksów pszennego bardzo dobrego i dobrego (klasa I do IIIb), żytniego bardzo dobrego (klasa IIIa i IIIb). Pszenica ozima ma także duże potrzeby wodne. Pomimo tego uprawa jest opłacalna. Uznaje się, że ma najwyższy potencjał plonotwórczy ze zbóż. Przy wyborze nasion zwraca się uwagę na przeznaczenie. Wyróżnia się grupę technologiczną A- chlebowa oraz grupa technologiczna B – ogólnoużytkowa.
  • Jęczmień ozimy – jego zaletą są małe wymagania glebowe i wodne. Ma najkrótszy okres wegetacyjny ze zbóż ozimych. Wysiewa się go pod koniec lata – nadaje się do wczesnego siewu. Dobre rezultaty osiąga się, gdy jesienna wegetacja jest możliwie jak najdłuższa. Ma wysoki potencjał plonotwórczy. Uprawia się go na cele konsumpcyjne i paszowe.
  • Żyto ozime – ma małe wymagania i dobrze znosi niekorzystne czynniki atmosferyczne. Jest najlepiej przystosowane ze zbóż ozimych do siewu w słabo zwięzłych, lekkich glebach. Nie wymaga dużych nakładów pracy i środków. Polska jest czołowym, globalnym producentem żyta ozimego.
  • Pszenżyto ozime – łączy w sobie cechy pszenicy i żyta. Jest to odmiana wydajna, a jednocześnie dobrze znosi słabsze warunki. Ziarno ma wysoką wartość pokarmową. Bardzo dobrze radzi sobie w polskim klimacie, nadaje się do uprawy w najchłodniejszych rejonach. Większość odmian znosi ostre zimy.

Różnice w uprawie zbóż ozimych i jarych

Przejście okresu chłodów jest konieczne, by zboża ozime osiągnęły fazę generatywną i wykształciły ziarniaki. W przeciwnym wypadku zboża rozwijałyby się wyłącznie wegetatywnie tworząc samą biomasę.

Główna, zasadnicza różnica w uprawie form ozimych i jarych polega na różnych terminach siewu. Zboża ozime wysiewa się pod koniec lata lub wczesną jesienią. Dokładny termin siewu zależy od gatunku, specyfiki odmiany, rejonu Polski oraz warunków atmosferycznych. Chwasty to jeden z najważniejszych czynników wpływających na ilość i jakość plonu. Do najgroźniejszych i pospolitych chwastów w oziminach zalicza się m.in. miotłę zbożową, gwiazdnicę pospolitą, przytulię czepną i rumian polny. Walkę z nimi prowadzi się już jesienią. Zachwaszczenie ma większe znaczenie dla plonu niż u zbóż jarych. Uprawy są mniej narażone na niedobór wody. Presja ze strony niektórych gatunków szkodników jest większa. Przykładowo skrzypionka zbożowa żeruje głównie w uprawach pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego. Jednocześnie to zboża ozime są bardziej narażone na infekcje chorobami grzybowymi. Oczywiście dokładny sposób uprawy zależy od konkretnego gatunku. Formy ozime są zwykle plenniejsze, ale jednocześnie wymagają staranniejszej pielęgnacji.

Agrii oferuje różnorodne odmiany zbóż ozimych, od pszenicy po pszenżyto ozime. Łatwo można dopasować je do potrzeb i warunków na polu. Ważne, aby zakup – wybór odmian - był przemyślany. Korzystanie ze sprawdzonego dystrybutora nasion daje realne szanse na wysokie plony.

ZARZĄDZAJ PLIKAMI COOKIE
Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej