Nawozy magnezowe

Nawozy magnezowe pełnią bardzo ważną funkcję w uprawie wszystkich roślin. Ich aplikacja jest konieczna, gdyż uniwersalne nawozy wieloskładnikowe zwykle nie zawierają magnezu lub zawierają go w niedostatecznej ilości. Niedobór pierwiastka bywa dotkliwy, gdyż magnez odpowiada nie tylko za procesy budulcowe, ale jednocześnie chroni rośliny przed stresem. Tymczasem większość gleb w Polsce jest uboga w ten pierwiastek. Zawartość Mg określa się w nich jako niską. Trzeba więc dostarczyć go aplikując go w formie nawozu posypowego.

Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż
Dalmag S+Zn 500 kg
Numer produktu: 10159
Dalmag S+Zn / 25 kg
Numer produktu: 10256
Dalmag SK+Zn / 25 kg
Numer produktu: 15928
Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż

Nawozy magnezowe – w jakich uprawach są szczególnie ważne?

Magnez potrzebny jest wszystkim roślinom, dlatego nawozy zawierające ten pierwiastek (wieloskładnikowe lub specjalistyczne) stosuje się faktycznie w każdej profesjonalnej uprawie. Oczywiście rośliny mają większe lub mniejsze wymagania pod kątem zapotrzebowania na ten pierwiastek. Duże zapotrzebowanie na magnez wykazuje m.in. burak cukrowy i pastewny, kukurydza, warzywa kapustne, a także rośliny bobowate często uprawiane jako nawozy zielone, np. w formie przedplonu lub poplonu. Pobierają powyżej 50 kg MgO/ha. Do grupy o średnich wymaganiach (20-50 kg MgO/ha) zalicza się ziemniaki i rzepak. Zboża są względnie tolerancyjne, czasem jednak i u nich występują oznaki niedoboru. Niedobór tego pierwiastka mocno odczuwają rośliny będące w początkowych fazach wzrostu.

Czynniki, które sprzyjają niedoborom magnezu

  • Nadmierne opady atmosferyczne — pierwiastek jest łatwo wymywany w głąb profilu glebowego poza system korzeniowy roślin uprawnych.
  • Gleby lekkie — większa przepuszczalność podłoża, słabsze zdolności sorpcyjne.
  • Niski odczyn pH — magnez jest łatwiej wymywany z gleb kwaśnych.
  • Wysokie temperatury — przyspieszają wzrost roślin, co z kolei zwiększa zapotrzebowanie na magnez i wiąże się z wyższą pobieralnością.

Znaczenie i objawy braku magnezu

Magnez jest niezbędny roślinom do przeprowadzania fotosyntezy. Pierwiastek jest głównym składnikiem chlorofilu. Bierze udział w syntezie składników pokarmowych – węglowodanów, białek i tłuszczów. Aktywuje wiele enzymów i reguluje gospodarkę energetyczną rośliny. Wpływa także na gospodarkę wodną (właściwości hydratacyjne). Duże znaczenie ma zwiększenie odporności roślin na czynniki stresotwórcze. Ponadto magnez zmniejsza zakwaszenie i hamuje toksyczne działanie glinu.

Niedobór magnezu powoduje zahamowanie wzrostu korzeni. Do takiej sytuacji dochodzi, zanim wystąpią pierwsze zauważalne objawy niedoboru magnezu u roślin uprawnych. Dlatego rośliny już wtedy są osłabione i bardziej podatne na niekorzystne czynniki, np. presję szkodników. Symptomy są widoczne przede wszystkim na starszych liściach (u większości roślin). Pomiędzy unerwieniem pojawiają się jasne, mętne, mało wyraźne plamy – chlorozy. Brak reakcji, tj. długotrwały niedobór czy brak magnezu powoduje martwicę (brunatnienie i zasychanie) liści w miejscach plam. To z kolei zakłóca procesy asymilacyjne i zaburza wzrost. Jednocześnie obniża się zdolność do pobierania wody. U kukurydzy pierwiastek wpływa na pełne zaziarnienie kolb. Przy niedoborze część ziaren zasycha przed osiągnięciem dojrzałości, gdyż nie trafia do nich dostateczna ilość węglowodanów. Od magnezu zależy wysokość uzyskiwanych plonów, nie tylko w przypadku kukurydzy.

Objawy niedoboru magnezu bardzo wcześnie występuje u zbóż, już w fazie 2-3 liści właściwych. U roślin okopowych i wielu innych ujawnia się znacznie później.

Jak stosować nawozy magnezowe?

Nawozy magnezowe dobiera się do potrzeb roślin, sugerując się także zasobnością gleby. Często magnez znajduje się w nawozach wapniowych, które zwyczajowo aplikuje się jesienią. Natomiast typowe nawożenie Mg (nawozem magnezowym) z reguły wykonuje się wiosną. W skład nawozów magnezowych często wchodzi siarka, a więc przy okazji zabiegu uzupełnia się niedobory dwóch pierwiastków. Nawożenie na glebach lekkich powinno być bardziej intensywne niż na glebach ciężkich. Dawki MgO wynoszą średnio 50-100 kg/ha. W okresach krytycznego zapotrzebowania roślin na magnez, czy przy wystąpieniu oznak niedoboru zaleca się zastosować nawożenie dolistne. Działa szybciej od tradycyjnego nawozu posypowego.

Nawozy magnezowe Agrii – dlaczego warto z nich korzystać?

Agrii to producent nawozów rolniczych, nasion i środków ochrony roślin. Korzystanie z naszego asortymentu pozwala niemal kompleksowo zadbać o pielęgnację i ochronę roślin uprawnych. Duży udział mają w tym właśnie nawozy, m.in. magnezowe. Oferowane produkty charakteryzują się wysoką zawartością tego pierwiastka pokarmowego, zawierają dodatkowe związki, a przy tym są łatwo przyswajalne dla roślin. Dzięki ich zastosowaniu istnieje większa szansa na osiągnięcie maksymalnego plonu.

Najpopularniejszym nawozem należącym do tej grupy jest Dalmag S zawierający magnez, siarkę, a także cynk. Ostatni pierwiastek to ważny mikroelement, który m.in. zwiększa odporność roślin, poprawia wzrost i plonowanie. Niedobór Zn często objawia się karłowatością. Jest to szczególnie widoczne u kukurydzy – symptomy to skrócenie długości międzywęźli, a także biało-szare zabarwienie nasion.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Ok