Nawozy azotowe dla sektora rolnego
Stosowanie nawozów azotowych jest niezbędne w każdej produkcji roślinnej w rolnictwie czy ogrodnictwie. To podstawa w żywieniu roślin, niezależnie od gatunku, typu uprawy i rodzaju gleby. Nawozy azotowe służą zarówno do nawożenia doglebowego, jak i dolistnego. W zależności od warunków czy terminu wykonywania zabiegu stawia się na różnorodne produkty, np. saletrę amonową, mocznik czy roztwór saletrzano mocznikowy. Jak i kiedy stosować nawozy azotowe? Czym różnią się poszczególne rodzaje?
Nawóz azotowy – jakie daje korzyści?
Nawozy azotowe stosuje się przede wszystkim dla przyspieszenia wzrostu i rozwoju roślin. Azot jest głównym składnikiem budulcowym, biorącym udział w ogromnej liczbie procesów fizjologicznych. Buduje m.in. białka, kwasy nukleinowe oraz chlorofil. To pierwiastek, który wpływa zarówno na budowę części nadziemnych, jak i podziemnych. Bez stosowania nawozów azotowych trudno oczekiwać wysokich i co ważne – dobrych jakościowo plonów. Wydłuża okres wegetacyjny roślin, co jest korzystne, o ile nie aplikuje się go zbyt późno w sezonie. Warunkuje lepszą pobieralność innych składników pokarmowych. Uważa się, że jest najważniejszym makroelementem determinującym żyzność gleby. Większość roślin uprawnych ma duże potrzeby względem azotu. Nie dotyczy to roślin motylkowych, które dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi wiążą azot atmosferyczny. Jednakże nawet tu, zwłaszcza na podłożach mniej żyznych, stosuje się niewielkie nawożenie azotowe. W pewnych niekorzystnych warunkach u roślin mogą wystąpić objawy niedoboru:
- Karłowacenie roślin – rosną słabo, są niskie, słabo rozkrzewione. Nie osiągają finalnego wzrostu typowego dla danego gatunku lub odmiany. Wyglądają na osłabione. Słabszy wzrost wiąże się z większą presją ze strony chwastów.
- Zielone części są wyblakłe.
- Na starszych liściach występują chlorozy. Rośliny bronią się przed niedoborem i transportują pierwiastki z najstarszych liści do najmłodszych. W rezultacie dochodzi do przedwczesnego brązowienia i usychania starszych blaszek liściowych.
Słabe pobieranie azotu może być spowodowane niedostatecznym zaopatrzeniem roślin w inne pierwiastki, np. potas, fosfor, magnez, siarkę, molibden, miedź i mangan. Natomiast nadmiar chloru powoduje szybsze wymywanie azotu, przez co staje się niedostępny i odnotowuje się większe straty nawozu. W przypadku niedoborów pierwiastków najlepszym rozwiązaniem jest nawożenie dolistne. Wnikanie pierwiastków przez zielone organy roślin przebiega szybciej niż transport od korzeni. Dlatego jest to efektywniejszy sposób zapobiegania problemowi – chorobom fizjologicznym.
Stosowanie nawozów azotowych – co trzeba o tym wiedzieć?
Nawozy azotowe stosuje się od wczesnej wiosny do końca lata. Nie mogą być aplikowana zbyt późno, gdyż azot „skłania” rośliny do ciągłego wzrostu, przez co ich ściany komórkowe są bardziej podatne na uszkodzenia i inne niekorzystne czynniki zewnętrzne. Nawóz azotowy stosowany zbyt późno jesienią obniża odporność na mróz. Jednocześnie nie wolno stosować zbyt dużych dawek azotu. Przenawożone rośliny są bardziej podatne na stres, częściej występują na nich szkodniki (np. mszyce), a w dodatku może dojść do zasolenia podłoża. Dlatego nawozy azotowe i inne w uprawach profesjonalnych stosuje się w oparciu o wyniki analizy gleby. Błędy w tym zakresie mogą dać rezultaty odwrotne do oczekiwanych.
Nawozy azotowe – jakie są rodzaje?
Znaczenie ma nie tylko dawka, ale rodzaj nawozu azotowego. Nawozy amidowe, np. mocznik granulowany stosuje się jako nawóz wolnodziałający. Dzieje się tak, gdyż najpierw muszą ulec przekształceniu do formy amonowej, a następnie azotanowej, która jest łatwo przyswajalna dla roślin. Nawozy amonowe słabo przemieszczają się w profilu glebowym. Uważa się je za „mało ruchliwe”. Rośliny pobierają je wolno. Takie formy mają jednak niekwestionowane zalety. Są pobierane nawet w warunkach niskiej temperatury gleby. Jednocześnie w większym stopniu niż inne pobudzają rozwój systemu korzeniowego. Dlatego są najlepszym rozwiązaniem dla upraw „na start”. Aplikuje się je wczesną wiosną – przedsiewnie. Najszybciej pobierane są nawozy azotanowe, które wykorzystuje się do nawożenia pogłównego. Warto rozdzielać je na kilka dawek, gdyż są szybko wymywane w głąb profilu glebowego, poza zasięg korzeni. Pobudzają głównie nadziemne organy roślin, słabo działają na system korzeniowy.
Poszczególne formy mają swoje zalety i wady. Dlatego należy je odpowiednio dobierać. Czasem formy łączy się, dzięki czemu nawóz azotowy działa szybko, a jednocześnie długo. Przykładem jest saletra amonowa, w skład której wchodzi azot w dwóch postaciach: azotanowej i amonowej. Ma szerokie zastosowanie w uprawach rolnych i ogrodniczych. Tradycyjnie korzysta się z niej w nawożeniu zbóż ozimych, gdyż dobrze stymuluje krzewienie.
W ofercie Agrii znajdują się nawozy od renomowanych i sprawdzonych producentów.