■ foliQ® Wapniowy_5 L
foliQ® Wapniowy_5 L Cena dostępna u doradcy Agrii lub w sklepie stacjonarnym |
foliQ® Wapniowy_5 L Cena dostępna u doradcy Agrii lub w sklepie stacjonarnym |
foliQ® Wapniowy_5 L - Opis produktu
foliQ® Wapniowy to płynny nawóz z wysoką zawartością wapnia oraz z dodatkiem azotu i boru. Nawóz ten posiada szerokie zastosowanie w uprawach rolniczych, warzywniczych a przede wszystkim sadowniczych w celu ograniczenia pękania owoców, poprawy zdolności przechowalniczej a także zwiększenia odporności roślin na infekcję chorobami fizjologicznymi. Dostarczenie roślinom wapnia, azotu i boru z nawozu foliQ® Wapniowy zapobiega występowaniu chorób takich jak: gorzka plamistość podskórna, sucha zgnilizna wierzchołkowa. Dodatkowo nawóz podnosi odporność na brunatnienie skórki, brunatnienie brzegów liści, pękanie owoców oraz zamieranie roślin.
Podanie w odpowiedniej dawce i terminie nawozu foliQ® Wapniowy skutecznie uzupełni nawożenie doglebowe i w szybkim tempie dostarczy przyswajalny przez rośliny wapń, azot i bor.
Najważniejsze korzyści:
- wysoka zawartość wapnia i azotu
- skład wzbogacony o bor niezbędny w wielu procesach fizjologicznych roślin
- szybkie uzupełnienie nawożenia doglebowego wapniem i azotem
- ograniczenie chorób fizjologicznych spowodowanych niedoborem wapnia
- zwiększenie odporności pękania owoców
- podwyższona zdolność przechowalnicza owoców
- zwiększenie odporności roślin na poparzenia słoneczne
foliQ® Wapniowy_5 L - Parametry
foliQ® Wapniowy_5 L - Specyfikacja
SKłADNIKI POKARMOWE | % M/M | G/L |
---|---|---|
Azot całkowity (N) | 10 | 148 |
Azot azotanowy (NOз) | 10 | |
Tlenek wapnia (CaO) całkowicie rozpuszczalny w wodzie | 14,8 | 219 |
Bor (B) całkowicie rozpuszczalny w wodzie | 0,12 | 1,8 |
foliQ® Wapniowy_5 L - Dawki i terminy stosowania
Uprawa | Zalecana liczba zabiegów | Zalecane terminy stosowania | Zalecana dawka (l/ha) | Zalecana ilość cieczy użytkowej (l/ha) |
Zboża | 1 - 2 | Jesień – od fazy 3 liści do dwóch tygodni przed zakończeniem wegetacji jesiennej. | 2,0 - 4,0 | 200 - 300 |
Wiosna – od ruszenia wegetacji do fazy liścia flagowego. | ||||
Rzepak | 2 - 3 | Jesień – od fazy 4 liści do dwóch tygodni przed zakończeniem jesiennej wegetacji. Wiosna – od ruszenia wegetacji do początku kwitnienia. | 2,0 - 4,0 | 200 - 300 |
Kukurydza | 1 - 2 | Od fazy 4 liści do technicznej możliwości wykonania zabiegu ze względu na wysokość roślin. | 2,0 - 4,0 | 200 - 300 |
Buraki | 2 - 3 | Od fazy 4-6 liści do całkowitego zwarcia międzyrzędzi. | 3,0 - 5,0 | 200 - 300 |
Ziemniaki | 2 - 3 | W okresie wzrostu pędów i liści, na początku wzrostu bulw. | 2,0 - 4,0 | 200 - 300 |
Rośliny strączkowe | 1 - 2 | W okresie rozwoju strąków i nasion. Kolejny wykonać po 10-14 dniach. | 2,0 - 3,0 | 200 - 300 |
Użytki zielone | 1 - 2 | Od ruszenia wegetacji roślin. Kolejne zabiegi wykonywać 7-10 dni po każdym pokosie roślin lub wypasie zwierząt. | 2,0 - 3,0 | 200 - 300 |
Słonecznik | 1 - 2 | W fazie 4-8 liści. W okresie wzrostu pędu i rozwoju pąków (BBCH 30-53). | 2,0 - 4,0 | 200 - 300 |
Drzewa owocowe | 4 - 8 | Od opadania płatków kwiatowych do zbiorów owoców. | 2,0 - 5,0 | 500 - 1000 |
Jagodowe | 2 - 3 | Od wykształcenia zawiązków do zbiorów. | 2,0 - 3,0 | 500 - 1000 |
Warzywa kapustne | 3 - 4 | Podczas wzrostu liści, następnie od fazy zawiązywania główek/róż. Kolejne zabiegi podczas wzrostu główek/róż. | 3,0 - 4,0 | 300 - 500 |
Pomidor, papryka | 2 - 3 | Podczas rozwoju owoców, następny zabieg podczas dojrzewania owoców. | 3,0 - 4,0 | 300 - 500 |