Nawozy azotowe dla sektora rolnego

Stosowanie nawozów azotowych jest niezbędne w każdej produkcji roślinnej w rolnictwie czy ogrodnictwie. To podstawa w żywieniu roślin, niezależnie od gatunku, typu uprawy i rodzaju gleby. Nawozy azotowe służą zarówno do nawożenia doglebowego, jak i dolistnego. W zależności od warunków czy terminu wykonywania zabiegu stawia się na różnorodne produkty, np. saletrę amonową, mocznik czy roztwór saletrzano mocznikowy. Jak i kiedy stosować nawozy azotowe? Czym różnią się poszczególne rodzaje?

Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż
Brak zdjęcia
Numer produktu: 19325
Canwil z magnezem 27% / 25 kg
Numer produktu: 16015
Canwil z magnezem 27% / 500 kg
Numer produktu: 10701
Canwil z magnezem 27% / 50kg
Numer produktu: 10702
Fosforan Amonu 18:46 /BB
Numer produktu: 675
NAWÓZ NK 17:28/ BB 500kg
Numer produktu: 19382
PULAN-saletra amonowa 34 N / 30 kg
Numer produktu: 10384
PULAN-saletra amonowa 34 N / 600 kg
Numer produktu: 10383
RSM 32% - Luz
Numer produktu: 129
Saletra am. z mg 34% Anwil / 25 kg
Numer produktu: 16005
Saletra am. z mg 34% Anwil / 50 kg
Numer produktu: 6096
Saletra am. z mg 34% Anwil / 500 kg
Numer produktu: 6097
Brak zdjęcia
Numer produktu: 17585
Saletrzak 27% N /BB 500kg
Numer produktu: 13641
Salmag ZAK / 50 kg
Numer produktu: 669
Salmag ZAK / 500 kg
Numer produktu: 670
Siarczan amonu 21N - 60SO3/BB 500 kg
Numer produktu: 18494
Sól potasowa 60% K2O/BB 500kg
Numer produktu: 8534
Zaksan 32N / 50 kg
Numer produktu: 10094
ZAKSAN 33,5N BB 500 kg
Numer produktu: 16956
Zaksan 33,5N Worek 50 kg
Numer produktu: 17235
Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż

Nawóz azotowy – jakie daje korzyści?

Nawozy azotowe stosuje się przede wszystkim dla przyspieszenia wzrostu i rozwoju roślin. Azot jest głównym składnikiem budulcowym, biorącym udział w ogromnej liczbie procesów fizjologicznych. Buduje m.in. białka, kwasy nukleinowe oraz chlorofil. To pierwiastek, który wpływa zarówno na budowę części nadziemnych, jak i podziemnych. Bez stosowania nawozów azotowych trudno oczekiwać wysokich i co ważne – dobrych jakościowo plonów. Wydłuża okres wegetacyjny roślin, co jest korzystne, o ile nie aplikuje się go zbyt późno w sezonie. Warunkuje lepszą pobieralność innych składników pokarmowych. Uważa się, że jest najważniejszym makroelementem determinującym żyzność gleby. Większość roślin uprawnych ma duże potrzeby względem azotu. Nie dotyczy to roślin motylkowych, które dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi wiążą azot atmosferyczny. Jednakże nawet tu, zwłaszcza na podłożach mniej żyznych, stosuje się niewielkie nawożenie azotowe. W pewnych niekorzystnych warunkach u roślin mogą wystąpić objawy niedoboru:

  • Karłowacenie roślin – rosną słabo, są niskie, słabo rozkrzewione. Nie osiągają finalnego wzrostu typowego dla danego gatunku lub odmiany. Wyglądają na osłabione. Słabszy wzrost wiąże się z większą presją ze strony chwastów.
  • Zielone części są wyblakłe.
  • Na starszych liściach występują chlorozy. Rośliny bronią się przed niedoborem i transportują pierwiastki z najstarszych liści do najmłodszych. W rezultacie dochodzi do przedwczesnego brązowienia i usychania starszych blaszek liściowych.

Słabe pobieranie azotu może być spowodowane niedostatecznym zaopatrzeniem roślin w inne pierwiastki, np. potas, fosfor, magnez, siarkę, molibden, miedź i mangan. Natomiast nadmiar chloru powoduje szybsze wymywanie azotu, przez co staje się niedostępny i odnotowuje się większe straty nawozu. W przypadku niedoborów pierwiastków najlepszym rozwiązaniem jest nawożenie dolistne. Wnikanie pierwiastków przez zielone organy roślin przebiega szybciej niż transport od korzeni. Dlatego jest to efektywniejszy sposób zapobiegania problemowi – chorobom fizjologicznym.

Stosowanie nawozów azotowych – co trzeba o tym wiedzieć?

Nawozy azotowe stosuje się od wczesnej wiosny do końca lata. Nie mogą być aplikowana zbyt późno, gdyż azot „skłania” rośliny do ciągłego wzrostu, przez co ich ściany komórkowe są bardziej podatne na uszkodzenia i inne niekorzystne czynniki zewnętrzne. Nawóz azotowy stosowany zbyt późno jesienią obniża odporność na mróz. Jednocześnie nie wolno stosować zbyt dużych dawek azotu. Przenawożone rośliny są bardziej podatne na stres, częściej występują na nich szkodniki (np. mszyce), a w dodatku może dojść do zasolenia podłoża. Dlatego nawozy azotowe i inne w uprawach profesjonalnych stosuje się w oparciu o wyniki analizy gleby. Błędy w tym zakresie mogą dać rezultaty odwrotne do oczekiwanych.

Nawozy azotowe – jakie są rodzaje?

Znaczenie ma nie tylko dawka, ale rodzaj nawozu azotowego. Nawozy amidowe, np. mocznik granulowany stosuje się jako nawóz wolnodziałający. Dzieje się tak, gdyż najpierw muszą ulec przekształceniu do formy amonowej, a następnie azotanowej, która jest łatwo przyswajalna dla roślin. Nawozy amonowe słabo przemieszczają się w profilu glebowym. Uważa się je za „mało ruchliwe”. Rośliny pobierają je wolno. Takie formy mają jednak niekwestionowane zalety. Są pobierane nawet w warunkach niskiej temperatury gleby. Jednocześnie w większym stopniu niż inne pobudzają rozwój systemu korzeniowego. Dlatego są najlepszym rozwiązaniem dla upraw „na start”. Aplikuje się je wczesną wiosną – przedsiewnie. Najszybciej pobierane są nawozy azotanowe, które wykorzystuje się do nawożenia pogłównego. Warto rozdzielać je na kilka dawek, gdyż są szybko wymywane w głąb profilu glebowego, poza zasięg korzeni. Pobudzają głównie nadziemne organy roślin, słabo działają na system korzeniowy.

Poszczególne formy mają swoje zalety i wady. Dlatego należy je odpowiednio dobierać. Czasem formy łączy się, dzięki czemu nawóz azotowy działa szybko, a jednocześnie długo. Przykładem jest saletra amonowa, w skład której wchodzi azot w dwóch postaciach: azotanowej i amonowej. Ma szerokie zastosowanie w uprawach rolnych i ogrodniczych. Tradycyjnie korzysta się z niej w nawożeniu zbóż ozimych, gdyż dobrze stymuluje krzewienie.

W ofercie Agrii znajdują się nawozy od renomowanych i sprawdzonych producentów.

ZARZĄDZAJ PLIKAMI COOKIE
Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej