Nasiona zbóż ozimych - Jęczmień

Jęczmień ozimy w Polsce jest uprawiany na powierzchni ok. 300 tys. ha. Co ciekawe – w tym wypadku podobny udział ma forma jara. Dlaczego warto postawić jednak na zboża ozime? Jedną z zalet takiego wyboru jest m.in. ograniczenie strat w plonie na skutek niedoboru wody. Jęczmień ozimy lepiej radzi sobie przy braku wody, a w dodatku jest rzadziej zagrożony stresem wynikającym z wiosennej suszy. Jakie jeszcze ma zalety?

Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż
Widok
Pokaż
Sortuj
Pokaż

Jęczmień ozimy – podstawowe wymagania uprawowe

Jęczmień ozimy nie ma dużych wymagań w porównaniu do innych zbóż ozimych. Najlepiej uprawiać go w glebach średnio zwięzłych. Odpowiednie są kompleksy od pszennego bardzo dobrego do żytniego dobrego. Optymalny odczyn oscyluje w granicach lekko kwaśnego do obojętnego. Dobrym przedplonem dla jęczmienia ozimego są wczesne odmiany ziemniaków, rośliny strączkowe, owies i rzepak. Zanim wysieje się nasiona jęczmienia ozimego trzeba wykonać podorywkę z bronowaniem.

Jęczmień ozimy, jak wspomniano powyżej, nie ma dużych wymagań wodnych. Wykorzystuje zapasy zimowe, m.in. roztopy, dlatego raczej nie zagrażają mu susze wiosenne. Z tego powodu (między innymi) udaje się uprawa nawet na glebach lżejszych. Zboże to nie lubi nadmiaru opadów.

Termin siewu jęczmienia ozimego: jak i kiedy siać?

Jęczmień ozimy charakteryzuje się najkrótszym okresem wegetacyjnym w grupie zbóż ozimych. Jednakże wymaga dłuższej wegetacji jesiennej, by dobrze rozkrzewić się, ukorzenić i zgromadzić związki pokarmowe, które m.in. poprawią mrozoodporność. Jęczmień wysiewa się pod koniec lata. Termin zależy od rejonu Polski oraz od przebiegu pogody.

  • 10-15 września – w północno-wschodnich rejonach.
  • 12-18 września – środkowy pas kraju.
  • 16-20 września – rejony południowo-zachodnie.

Zbyt wczesny siew jest niewskazany pomimo większego przyrostu zielonej masy, gdyż jednocześnie zwiększa się potencjalne zagrożenie ze strony mszyc, chorób wirusowych (przenoszą je owady) oraz chorób grzybowych. Z kolei zbyt późny negatywnie wpływa na krzewienie i budowę systemu korzeniowego. Elastyczność w przesuwaniu terminu siewu raczej nie powinna przekraczać 3-5 dni. Nasiona jęczmienia ozimego zaleca się zaprawić przed siewem przeciw chorobom grzybowym. Ograniczy to ryzyko wystąpienia groźnych patogenów w początkowych fazach rozwoju. Najgroźniejsze choroby, które pojawiają się już jesienią to przede wszystkim mączniak prawdziwy zbóż i traw, rynchosporioza zbóż, plamistość siatkowa oraz rdza jęczmienia.

W przypadku siewu jęczmienia ozimego po rzepaku należy wykonać orkę na głębokości 16-20cm. Jeśli wcześniej były uprawiane inne zboża, orka powinna być głębsza (25cm). Najpłytszą orkę (12-15cm) wykonuje się po uprawie ziemniaków wczesnych jako przedplonu.

Norma wysiewu zależy głównie od specyfiki odmian jęczmienia i tym warto kierować się w pierwszej kolejności. Uśredniona norma zależy także do tego, czy siew był wykonany w terminie optymalnym dla danego rejonu. Wynosi średnio 330-450 ziarniaków na m2. Rozbieżność jest spora, gdyż zależy od różnych czynników. Siew wczesny wiąże się ze słabsza obsadą, większe zagęszczenie jest stosowane w przypadku opóźnienia siewu. Szacuje się, że normę wysiewu należy wtedy zwiększyć o 10-15%. Nie można jednak przedobrzyć. Zbyt gęste łany jęczmienia są bardziej podatne na wyleganie i choroby.

Jęczmień ozimy – uprawa i ochrona

Jednym z najważniejszych aspektów ochrony jęczmienia ozimego jest zwalczanie chwastów od początku założenia uprawy. Rośliny niepożądane stanowią dużą konkurencję i większe zagrożenie niż u wielu innych gatunków uprawnych. Dlatego konieczna jest kompleksowa ochrona herbicydowa.

Jęczmień ozimy na słabo rozwinięty system korzeniowy i tym samym duże wymagania nawozowe. Standardowo pierwszą dawkę azotu aplikuje się wraz z ruszeniem wiosennej wegetacji, kolejną w fazie strzelania w źdźbło, gdy kolanko jest już wyczuwalne. Nawożenie potasem i fosforem zaleca się wykonać na 7-14 dni przed planowanym siewem. Z mikroelementów ważne jest dostarczenie miedzi, manganu, molibdenu i cynku. To pierwiastki, których niedobór w szybkim czasie prowadzi do wystąpienia chorób fizjologicznych. Miedź odpowiada m.in. za sztywność źdźbeł, zwiększa jej odporność na uszkodzenia mechaniczne i wyleganie. Najefektywniejszą metodą dostarczenia mikroelementów jest nawożenie dolistne.

Nasiona jęczmienia ozimego – dlaczego warto pozyskiwać je u renomowanego producenta?

Kwalifikowane nasiona jęczmienia ozimego w porównaniu z tymi pozyskanymi z własnej uprawy charakteryzują się lepszymi parametrami. Mają wyższą zdolność kiełkowania, dzięki czemu można zoptymalizować normę wysiewu. Jednakże to, co jest najważniejsze, to przede wszystkim zdrowotność nasion. Są wolne od chorób i szkodników. Ograniczają ryzyko wprowadzania agrofagów do upraw wraz z materiałem siewnym. Dlatego pomimo wyższego kosztu początkowego zakup nasion u producenta czy dystrybutora, np. Agrii po prostu lepiej opłaca się.

ZARZĄDZAJ PLIKAMI COOKIE
Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej