Preparaty biologiczne
Intensyfikacja produkcji rolniczej zagraża bioróżnorodności, powoduje spadek żyzności gleb i produktywności roślin. Aby sprostać tym wyzwaniom oraz zmieniającym się warunkom klimatycznym, na rynku pojawiają się innowacyjne rozwiązania wspierające prawidłowy wzrost i rozwój roślin.
Co to jest preparat mikrobiologiczny?
Preparaty biologiczne to zaawansowane technologicznie środki zawierające wyselekcjonowane szczepy bakterii lub grzybów. Odgrywają kluczową rolę w kontekście Zielonego Ładu, pomagając przywrócić równowagę mikrobiologiczną gleby i oferując biologiczną ochronę roślin.
Preparaty mikrobiologiczne w uprawie roślin
W glebie zachodzi wiele interakcji między mikroorganizami a roślinami, patogenami oraz czynnikami abiotycznymi i chemicznymi. Preparaty mikrobiologiczne pomagają odbudować mikrobiom glebowy, wspierają rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększają efektywność pobierania składników pokarmowych. Ich skuteczność zależy od składu, koncentracji oraz jakości użytych szczepów mikroorganizmów.
Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie – rodzaje
Pośród preparatów mikrobiologicznych stosowanych w rolnictwie można wyróżnić:
- biologiczne preparaty nawozowe,
- stymulatory wzrostu i rozwoju roślin,
- użyźniacze gleby.
Nawozy biologiczne dostarczają roślinom niezbędnych pierwiastków, redukując koszty nawożenia. Biostymulatory roślin poprawiają ich odporność na stres, natomiast użyźniacze gleby przyspieszają rozkład resztek pożniwnych, hamując rozwój chorób i żerowanie szkodników.
Dlaczego warto stosować preparaty mikrobiologiczne?
Preparaty mikrobiologiczne oferują liczne korzyści dla roślin. Przede wszystkim zwiększają dostępność substancji odżywczych w glebie, aktywizują życie glebowe oraz stymulują rozwój systemu korzeniowego, co przekłada się na zwiększenie odporności roślin na stres. Ponadto preparat mikrobiologiczny zawierający mikroorganizmy glebowe nie ma okresu karencji. Aby uzyskać oczekiwane rezultaty, należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń producentów.
Preparat biologiczny a poprawa właściwości gleby
Zmniejszenie aktywności biologicznej gleb w ostatnich latach wpływa negatywnie na zawartość materii organicznej, strukturę gleby oraz dostępność składników pokarmowych i wody. Preparaty mikrobiologiczne poprawiają rozkład resztek pożniwnych i żyzność gleby, a także przywracają jej równowagę biologiczną. Ponadto biopreparaty zwiększają dostępność substancji pokarmowych i usprawniają proces nawożenia.
Jak stosować preparat mikrobiologiczny?
Aby uzyskać optymalne rezultaty, preparaty mikrobiologiczne muszą być stosowane systematycznie i w odpowiednich warunkach. Termin aplikacji zależy od gatunku uprawy, wilgotności podłoża oraz celu jaki chcemy osiągnąć. Przed zastosowaniem środka należy zapoznać się z zaleceniami producenta.
Preparaty mikrobiologiczne w ofercie Agrii
Agrii oferuje szeroki wybór preparatów mikrobiologicznych – zarówno nawozów, które pośrednio dostarczają składniki pokarmowe, jak i stymulatorów wzrostu i rozwoju roślin. Produkty te są wysokiej jakości i wspomagają rośliny w pobieraniu azotu, fosforu, czy też walce z grzybami patogenicznymi i bakteriami.
Bibliografia
- Kuźniar, A., Włodarczyk, K., Gromadzka, P., Siara, A., & Wolińska, A. (2021). Aktualny stan wiedzy na temat biopreparatów stosowanych w rolnictwie. Wydawnictwo KUL.
- Kosicka, D., Wolna-Maruwka, A., & Trzeciak, M. (2015). Wpływ preparatów mikrobiologicznych na glebę oraz wzrost i rozwój roślin. Kosmos, 64(2), 327-335.
- Martynik, S. (2010). Wytwarzanie preparatów mikrobiologicznych na przykładzie bakterii symbiotycznych roślin motylkowatych. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 55(4), 20-23.
- Grzyb, A., Waraczewska, Z., Niewiadomska, A., & Wolna-Maruwka, A. (2019). Czym są biopreparaty i jakie jest ich zastosowanie?. Nauka Przyroda Technologie, 13(2), 7.
- Piwowar, A. (2015). Środki biologiczne i biotechniczne w produkcji roślinnej. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 82(4),92-102.