ZIELONY ŁAD

21.04.2021
Aktualności

Uprawa kukurydzy w oparciu o założenia „Zielonego Ładu” przez Agrii i Agro Masz

Z powodu działalności człowieka, ekosystem ziemi znalazł w podwójnym kryzysie. Zmiany klimatu i degradacja środowiska naturalnego zaczynają być egzystencjalnym zagrożeniem dla ludzkości. Badacze z Międzynarodowego Panelu ds. Zmian Klimatu w 2018 roku uznali, że bezpieczny poziom globalnego ocieplenia wynosi 1,5 st. C. Aby utrzymać taki stan, należy globalnie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o połowę, z poziomu 2010 roku. Kataklizm klimatyczny, stanie się faktem jeśli nie wprowadzimy pełnej dekarbonizacji gospodarki globalnej.

Raport o stanie bioróżnorodności i ekosystemów, opracowany przez Międzyrządową Platformę Naukowo-Polityczną ds. Bioróżnorodności i Usług Ekosystemowych (IPBES) w 2019 r., ukazał obraz skali zniszczeń biosfery. Wykazał, iż degradacja ziemskiego ekosystemu, spowodowana przez ingerencję człowieka w naturę, doprowadziła miliony gatunków na skraj wyginięcia i zaczyna być zagrożenie dla człowieka. Taka sytuacja wpływa przede wszystkim na bezpieczeństwo żywnościowe i ograniczenie dostępu do czystej wody.

Wobec powyżej przedstawionych faktów, można domniemywać, że Europejski Zielony Ład jest  modelem, który miałby szanse powstrzymać destrukcje klimatu i środowiska.

W ramach wizji Zielonego Ładu, Unia Europejska przyjęła nową strategię rolną, nazwaną: „Od pola do stołu”. Jej celem jest gwarancja bezpieczeństwa żywnościowego, a jednocześnie zmniejszenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko. W głównej mierze, wiąże się to z emisją gazów cieplarnianych, których około 10%, przypada na samo rolnictwo, w tym zużycie pestycydów, antybiotyków oraz nawozów sztucznych.

Założenia planu do 2030 roku, to przede wszystkim zwiększenie skali rolnictwa ekologicznego do 25% wszystkich upraw oraz zmniejszenie ilości wszystkich używanych pestycydów chemicznych, również  niebezpiecznych, o 50%, jak również zmniejszenie ilości nawozów sztucznych o 20%.

Przed rolnictwem całej Unii Europejskiej stoi ogromne wyzwanie, które budzi wiele kontrowersji. Znaki zapytania można postawić, m.in. w kontekście tego jak i co z opłacalnością produkcji bez pestycydów czy nawozów sztucznych? Aby utrzymać opłacalność na odpowiednim poziomie, należy integrować metody agrotechniczne w uprawie roślin. Takie wyzwania mobilizują do tworzenia innowacyjnych rozwiązań, stąd inicjatywa powołania do życia projektu: Agrii i Agro Masz w uprawie kukurydzy na założeniach „Zielonego ładu”. Idea wspólnego działania polega na eksperymencie polowym, łączącym wiedzę i doświadczenie dwóch firm, które na co dzień dostarczają zróżnicowane, a zarazem kompleksowe metody w  uprawie roślin. Połączenie sił w tym kontekście,  daje nadzieję na osiągnięcie oczekiwanego rezultatu.

Strategia Unii Europejskiej, podąża w kierunku ograniczeń stosowania środków do produkcji. Wydaje się, że jedynym kierunkiem poszukiwań odpowiednich rozwiązań, jest integracja poszczególnych ogniw agrotechniki. Nowoczesne techniki uprawy i aplikacja nawozów mineralnych, ma szanse wesprzeć i wybrać technologię, która spełnia ograniczenia UE. Celem wspólnego doświadczenia jest zatem osiągniecie takiego rozwiązania uprawy kukurydzy, które wpisują się w założenia strategii „Zielonego Ładu”. Oczekujemy na wyniki eksperymentu, o czym będziemy informować w kolejnych artykułach.

Udostepnij wpis na:
ZARZĄDZAJ PLIKAMI COOKIE
Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej