Nawozy wieloskładnikowe Agrii
Nawozy wieloskładnikowe, w odróżnieniu od nawozów jednorodnych, zawierają zwykle kilka makroelementów i często są wzbogacone mikroelementami. Stosuje się je w każdej profesjonalnej produkcji – w uprawie ziemniaków, zbóż, rzepaku i wielu innych roślin. Poprawiają plonowanie, pomagają budować odporność roślin, a odpowiednio aplikowane pozytywnie wpływają na strukturę gleby (i oczywiście żyzność). Jak odpowiednio dobrać nawóz wieloskładnikowy do konkretnej uprawy?
Nawozy wieloskładnikowe – na co zwracać uwagę?
Nawóz wieloskładnikowy dobiera się pod kątem konkretnej uprawy – pod wymagania pokarmowe roślin. Oczywiście należy przy tym uwzględnić zasobność gleby (np. na podstawie wcześniej wykonanej analizy laboratoryjnej). W przypadku tradycyjnego nawożenia najczęściej kieruje się proporcjami NPK. Azot, fosfor i potas to najważniejsze pierwiastki pokarmowe, oczywiście nie można bagatelizować roli wielu innych, w tym mikroelementów.
- Azot (N) – to główny pierwiastek budulcowy. Jest odpowiedzialny m.in. za wydłużanie, wzrost komórek. Ma duże znaczenie przy przeprowadzaniu przez roślinę procesu fotosyntezy. Problem z niedoborem azotu w glebie występuje rzadko (zazwyczaj wprowadza się go w największej ilości). Objawy niedoboru azotu to żółknięcie liści lub jasne przebarwienia na starszych liściach. Wzrost roślin może być zahamowany. Nadmiar azotu, jak również zbyt późna aplikacja są także niekorzystne. Pierwiastek powoduje ciągły wzrost komórek, ich ściany są cieńsze i przez to bardziej podatne na uszkodzenia. Nawozy azotowe czy nawozy wieloskładnikowe o dużej zawartości azotu powinno się stosować nie później niż pod koniec lata. Jesienna aplikacja nawozów zwłaszcza o dużej zawartości azotu może obniżyć mrozoodporność roślin. Zbyt duża ilość azotu jest jednym z najważniejszych powodów wylegania roślin.
- Fosfor (P) – pierwiastek bierze m.in. udział w obiegu energii w roślinach. Wspomaga wykształcanie kwiatów oraz prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Powoduje wzrost odporności roślin na niekorzystne warunki, tj. większą tolerancję na stres. Zwiększa zawartość białka, węglowodanów i tłuszczy w roślinie, co ma kolosalne znaczenie w uprawie gatunków jadalnych. W przypadku niedoboru fosforu roślina nabiera fioletowawego połysku. Mogą również występować na niej plamy. Rośliny potrzebują najwięcej fosforu w początkowej fazie rozwoju, a potem tuż przed i w czasie kwitnienia. Fosfor należy do związków trudno przyswajalnych, słabsza pobieralność występuje na glebach zasadowych.
- Potas (K) – sprzyja rozwojowi roślin, a przede wszystkim ogranicza stres, np. wywołany suszą. Bierze udział w produkcji skrobi i innych cukrów, co ma duże znaczenie m.in. w uprawie buraków cukrowych. Jest odpowiedzialny za gospodarkę wodną. Wpływa również na lepsze krzewienie. Naturalny poziom potasu w glebie (głównie z minerałów ilastych) wynosi średnio od 0,01 do 2%, tymczasem rośliny mają duże wymagania względem tego pierwiastka. Dlatego należy regularnie dostarczać go – m.in. stosując nawozy mineralne. Rośliny, którym brakuje potasu są wiotkie i skarłowaciałe. Deficyt jest widoczny także na wierzchołkach kwiatów, które są blade. Na liściach, głównie na obrzeżach występują żółte przejaśnienia, które z czasem zasychają.
Oczywiście w nawozach ważna jest także obecność mikroelementów. Chociaż zazwyczaj to pierwiastki występujące w ilościach śladowych, ich brak powoduje choroby fizjologiczne, które mogą mieć rzeczywisty wpływ na plonowanie. Racjonalne dostarczanie składników pokarmowych ogranicza konieczność stosowania środków ochrony roślin (przez budowanie odporności upraw).
Nawóz wieloskładnikowy – co jeszcze trzeba o tym wiedzieć?
Przy wyborze nawozów wieloskładnikowych poza składem zwraca się uwagę na formę poszczególnych związków. To elementy, które m.in. wpływają na łatwość przyswajania składników pokarmowych przez rośliny. W wielu uprawach preferowane są nawozy bezchlorkowe. Szczególnie wrażliwe na chlorki są warzywa uprawiane pod osłonami. Nawozy wieloskładnikowe mają różną formą, ale najczęściej stosuje się granulowane. Oczywiście wpływ na wybór ma także renoma producenta czy punktu sprzedaży. To jeden z powodów, dla których warto skorzystać z oferty Agrii Polska. Poszczególne nawozy mineralne, w tym wieloskładnikowe mogą znacząco różnić się pod względem stężenia składników pokarmowych. Zawsze w pierwszej kolejności powinno się stawiać na wysoką jakość i sprawdzonego producenta.
Zaletą stosowania nawozów wieloskładnikowych jest ograniczenie konieczności stosowania wielu zabiegów. W przypadku wystąpienia objawów niedoboru konkretnego pierwiastka warto skorzystać z innych możliwości proponowanych przez firmę Agrii np. nawozów dolistnych.